Forskjell mellom versjoner av «Skatter i fjell»

Fra Skatter i fjell
Hopp til navigering Hopp til søk
Linje 1: Linje 1:
Velkommen til nettstedet om Ofotens bergverkshistorie og -minner. I 2011 ga Museum Nord ut turboka ''Skatter i fjell'' og i 2012 den engelske utgaven ''Treasure in the Mountains''. Her på nettstedet finner du utfyllende opplysninger til boka, lenker til andre nettkilder og flere bergverksminner som er verd å besøke. Vi tar gjerne imot foto, kommentarer og bergverkshistorisk stoff som kan egne seg for publisering på nettstedet. Ta kontakt!
+
Velkommen til nettstedet om Ofotens bergverkshistorie og -minner. I 2011 ga [http://www.museumnord.no Museum Nord] ut turboka ''Skatter i fjell'' og i 2012 den engelske utgaven ''Treasure in the Mountains''. Se omtale nedenfor. Her på nettstedet finner du utfyllende opplysninger til boka, lenker til andre nettkilder og flere bergverksminner som er verd å besøke. Vi tar gjerne imot foto, kommentarer og bergverkshistorisk stoff som kan egne seg for publisering på nettstedet. Ta kontakt!
  
 
[[:Kategori:Lokaliteter i Ballangen|Ballangen]] |  
 
[[:Kategori:Lokaliteter i Ballangen|Ballangen]] |  

Revisjonen fra 3. jul. 2012 kl. 14:04

Velkommen til nettstedet om Ofotens bergverkshistorie og -minner. I 2011 ga Museum Nord ut turboka Skatter i fjell og i 2012 den engelske utgaven Treasure in the Mountains. Se omtale nedenfor. Her på nettstedet finner du utfyllende opplysninger til boka, lenker til andre nettkilder og flere bergverksminner som er verd å besøke. Vi tar gjerne imot foto, kommentarer og bergverkshistorisk stoff som kan egne seg for publisering på nettstedet. Ta kontakt!

Ballangen | Evenes | Narvik | Tysfjord | Menn og malm |

ForsideEngelskWeb.jpg
Turboka gir en kortfattet oversikt over områdets geologi og bergverkshistorie, og presenterer 38 utvalgte turmål som gjelder skjerping og bergverksdrift i Ballangen, Evenes, Narvik og Tysfjord. Den finnes både i norsk og engelsk utgave. Boka er skrevet av Trond Blomli, og utgitt av Museum Nord. Innbundet - 128 sider - farge ill. Pris kr 240,-. Bøkene selges i regionens bokhandler og museets nettbutikk

Månedens artikkel

Sagnet om Bal, den grusomme verkseieren som ble tatt av dage ved at bøndene slet ham ihjel mellom fem hester, kan man lese flere steder, blant annet i Topografisk-statistisk beskrivelse over Nordlands Amt av Amund Helland. Hellands beskrivelse er basert på en beretning av Adolf Hoel. Fra en avisartikkel i Ofotens Tidende gjengir vi en annerledes versjon av sagnet der det bl.a fortelles at Bal måtte rømme på en jekt.

Les om Bal og hans gruver fra Ofotens Tidende 07.02 1942

Menn og malm

BERNARD SCHATTENSTEIN var bare 26 år da han kom til Narvik i 1900 med sin kone Lina Clara og to små barn. Han var bosatt i byen fram til slutten av 1920-årene og rakk å engasjere seg med manufakturhandel, gruvedrift, rederi og skjerping i Ofoten. Schattenstein var engasjert i lokalsamfunnet han var en del av og var med å forme den unge byen gjennom atskillige verv og initiativ.

Les artikkelen om B Schattenstein

Bergverk på Internett

Mineralressursdatabasen, Norges geologiske undersøkelsers oversikt over registrerte forekomster av malm, industrimineraler og naturstein i landets kommuner.

Norges Bergverksdrift for årene 1866 - 1961. Mange av årsmeldingene fra Statistisk Sentralbyrås om lokale bergverk er digitalisert.

Les mer om bergverksressurser på Internett


Utvalgt bilde

LKABs steinbrudd i Skjomen. Fru Eng og fru Bjerke, som begge var gift med arbeidsformenn, på trappa til boligbrakka. Bak ser vi smia og trallebanen som gikk langs berget og ut til kaia med lekter og slepebåt. Ved trallebanen og på kaia sto det kran. Foto: Narvik komm. fotosamling.

Les artikkelen om LKABs steinbrudd i Skjomen